.st0{fill:#FFFFFF;}

Hyvinvointialalla toimiminen luo yrittäjälle monenlaisia paineita. Asiakkaiden kokemuksiin syventyminen vaatii meiltä vahvoja voimavaroja ja kykyä käsitellä erilaiset heijasteet omaan tunne-elämäämme. Annamme itsestämme paljon energiaa huolehtiessamme muiden hyvinvoinnista. Mutta onko suutarin lapsella kenkiä? Coachin, valmentajan ja kaikkien hyvinvointialalla toimivien yrittäjien tärkein taito on huolehtia omasta hyvinvoinnista. Kuinka sinä olet huolehtinut itsestäsi tänään?

Hyvinvointisi on tärkein voimavarasi, koska se mahdollistaa valmennusyrityksesi toiminnan. Olet ehkä yrityksesi ainoa henkilöresurssi, ja vaikka sinulla olisi tiimikin, olet silloinkin suurella todennäköisyydellä yrityksesi tärkein resurssi.

Hyvinvointisi mahdollistaa myös luovuuden ja ideoinnin. Tarvitset näitä toimintasi kehittämiseen ja joustavaan mukautumiseen muuttuvassa ympäristössä.

Hyvinvointisi mahdollistaa myös vahvan resilienssin. Tulipa eteesi mitä tahansa, sinulla on sinnikkyyttä ja uskoa kykyihisi. Keksit luovia ratkaisuja ongelmiin, ja nautit haasteistakin.

Tässä pieni tsekkilista, mitä asioita valmennusyrittäjän kannattaa huomioida oman hyvinvointinsa näkökulmasta.

 

1. Kenen kanssa teet töitä?

KoutsiKlubin menestyspolun askelmerkeissä on ensimmäisenä unelma-asiakkaan määrittely. Oman kohderyhmän valinta on tärkeä valmennustoiminnan perusta, koska se tekee kaikesta muustakin toiminnasta paljon selkeämpää ja helpompaa. Mutta sillä on myös tärkeä merkitys työhyvinvoinnin kannalta.

Kun valitset kohderyhmääsi, mieti myös sitä, millaisten ihmisten ja teemojen parissa työskentelet mieluiten. Valmennusyrittäjänä sinulla mahdollisuus luoda itsellesi unelmiesi työpaikka!

Kenen kanssa ja millä tavoin sinä teet tällä hetkellä töitä? Nautitko työstäsi juuri näin, vai kaipaisiko jokin osa päivitystä?

 

2. Miltä kalenterisi näyttää?

Valmennusyrittäjälle aika on rahaa, ihan konkreettisesti, sillä usein myymme juuri aikaamme. Oman ajankäytön hallinta, energian fokusointi ja kalenterointi ovat tärkeitä taitoja. Kaikki keskeytykset ja siirtymät asiasta toiseen vievät aikaa, ja siksi on järkevää pyrkiä luomaan kalenteriin aikablokkeja samantyyppisille tehtäville.

Voit esimerkiksi varata tietyt päivät viikosta yksilöasiakastyöskentelylle, tietyt päivät luennoille / ryhmille, tietyt ajat markkinoinnille ja oma aika myös paperitöille.

Pyri merkkaamaan asiat kalenteriin (paperikalenteriin tai sähköiseen) ja vältä muistilappujen sekamelskaa. Selkeydellä on tärkeä psykologinen merkitys, se tuo turvallisuuden tunnetta kiireenkin keskellä ja stressireaktiot pysyvät paremmin hallinnassa.

Ja mikä tärkeintä, merkkaa vapaapäiväsi ja lomasi kalenteriin hyvissä ajoin. Pidä niistä myös kiinni. Moni yrittäjä unohtaa lomansa, tai joustaa yhden keikan verran ja kun on se yksi jousto tehty, on helppo joustaa toinenkin keikka ja niin edelleen….

Miltä sinun kalenterisi näyttää? Pelkäätkö katsoa sitä, vai onko se turvallinen luottokaverisi?

 

 

3. Ovatko perusasiasi kunnossa?

Mitkä ovatkaan hyvinvoinnin peruspilarit? Luokitteluja on toki monenlaisia, mutta otetaan tässä esimerkiksi tällainen lista:

  • Mielen hyvinvointi
  • Liikunta
  • Uni, lepo, rentoutuminen
  • Ravinto
  • Sosiaaliset suhteet
  • Harrastukset

Valmennusyrittäjällä on elämä voi tuntua täydeltä. Kalenteri voi olla täynnä ja päivät kiireisiä, tai jos kalenteri ei ole täynnä, niin mieli voi olla täynnä monenlaisia huolia. Tasapainotilanteitakin onneksi löytyy.

Oma ammattimme luo paineita olla esimerkkinä hyvinvoivasta ihmisestä, mutta kulissin takana tasapaino voi välillä vaappua suurestikin. Ja ihmisiä mekin olemme. Metataitojen hallinta ei tee meistäkään luodinkestäviä, vaan painiskelemme aivan samojen asioiden kanssa kuin asiakkaammekin.

On tärkeää pitää nämä peruspilarit muistissa päivittäin, edes jollain pienellä tavalla ja vaikka merkata nekin kalenteriin. Ammattimme etuja on onneksi se, että meillä on runsaasti erilaisia työkaluja hyvinvointimme tukemiseen, kun vain muistamme hyödyntää niitä.

Ehkä isoin askel on SALLIA itsellemme se oma aika mitä tarvitsemme ja olla ARMOLLISIA, MYÖTÄTUNTOISIA myös itseämme kohtaan.

Mikä on sinun peruspilarien tilanne tänään? Mitä haluaisit sallia itsellesi enemmän?

 

4. Millainen sävy sisäisessä puheessasi on?

Mitä sinun sisäiselle kriitikollesi kuuluu? Oletko huomannut, että egon känkkäränkkäisyys lisääntyy sitä mukaa kun stressikäyrä nousee? Ja kun vauhti kiihtyy, se vanha suorittajakin saattaa herätä jälleen uusiin voimiinsa.

Hengähdä välillä kuuntelemaan mielesi puhetta ja kehosi tunteita. Pura lastia, vaihda sävyä ja suuntaa huomiotasi uudelleen. Tee pieni läsnäoloharjoitus ja huomaa, kuinka perspektiivisi alkaa tasapainoittua ihanalla tavalla.

Hyödynnä aamun ensimmäinen hetki ja illan viimeinen ajatus johonkin positiiviseen, kannustavaan, voimauttavaan. Tai päätä mikrotauko, meditaatio tai rentoutuminen johonkin ihananaan voimalauseeseen.

On iso merkitys, millä asenteella ja millä sisäisellä puheella kohtaat päiväsi. Ravitse tätä mielen puutarhaasi kauneudella aina kun voit, ja poimi roska-ajatukset hellän määrätietoisesti pois tieltäsi.

 

5. Millainen tukiverkostosi on?

Oman hyvinvoinnin kannalta on tärkeää olla osa jotain porukkaa ja saada tukea samanhenkisiltä ihmisiltä. Me coachit ja valmentajat olemme omanlaisemme joukko, ja meillä on aivan erityinen yhteys toisiimme oman kiinnostuksen kohteemme kautta. Omanlainen joukko on myös yrittäjät, vain toinen yrittäjä voi täysin ymmärtää yrittäjän elämää.

Rakenna tietoisesti itsellesi samanhenkisten ihmisten verkostoa, sellaista josta saat juuri sitä tukea mitä itsellesi kaipaat. Pidä yhteyttä valmentajakoulukavereihisi, liity mukaan yrittäjäverkostoihin ja valmentajayhdistyksiin, tule mukaan KoutsiKlubiin… vaihtoehtoja on monia, ja voit luoda itsellesi täysin oman näköisen verkoston.

Tärkeintä on se, että sinulla on ympärilläsi ihmisiä, jotka ymmärtävät sinua ja työtäsi. Sinulla on aina joku, jonka puoleen kääntyä. Yhteistyössä on voimaa, ja voimme olla tukena toisillemme.

 

Leena


Olen Mentaalivalmentaja ja valmentajien kouluttaja. Yrittäjänä olen toiminut vuodesta 2011, ja tänä aikana olen valmentanut ja kouluttanut usealla paikkakunnalla sekä netissä. Tuotteistuksen inspiroivasta ideoinnista, markkinoinnin koukeroista ja talouspuolen ihmeellisyyksistä on tullut tällä reissulla runsaasti erilaista kokemusta. Matkan varrella olen sparraillut aloittavia yrittäjiä oman taipaleensa alkuun. Koutsiklubissa tarjoan kokemukseni sitä tarvitsevien käyttöön ja kerään tietotaitoa myös muilta alan osaajilta. Kiitos, että tulit tutustumaan!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>